«…..Οι βοιδάμαξες από την πεδινή περιοχή της Ξάνθης, ταξίδευαν ατελείωτες ώρες για να έρθουν στην πόλη. Οι περισσότεροι που έκαναν την διαδρομή ήταν άνθρωποι που «είχαν τον τρόπο τους» διαθέτοντας χρήματα για αγορές και ψώνια. Μπέηδες και πλούσιοι του κάμπου ερχόταν στην πόλη να μείνουν 3-4 μέρες, αγοράζοντας κυρίως κρέατα και φτιάχνοντας ρούχα για τις οικογένειες τους. Τα κάρα έφταναν στα πανδοχεία και χάνια της εποχής, μετά από  μεγάλη κούραση και ταλαιπωρία. Κοντά στην κεντρική πλατεία υπήρχε το «Χάνι Αβέρωφ». Πετράδες και μαστόροι από το χωριό Λάιστα της Ηπείρου ήρθαν για να το κτίσουν. Ο παππούς Ζήσης έφτασε στην Ξάνθη στα τέλη του 1880.

Μαζί του έφερε ολόκληρο το «μπουλούκι» του, που αποτελούνταν από εργάτες της πέτρας. Μένοντας και δουλεύοντας στην Ξάνθη, έφτιαξαν περίπου 35 μαγαζιά, 3 πανδοχεία και 2 φούρνους (ένας από αυτούς του Βασιλειάδη, στην οδό Κομοτηνής). Η πόλη τότε επεκτείνονταν βόρεια από την κ. πλατεία στον σημερινό παραδοσιακό οικισμό. Στα νότια υπήρχαν αραιοκατοικημένες μουσουλμανικές συνοικίες και πολλές αλάνες και χωράφια. Βλέποντας την οικοδομική άνθηση που βίωνε η Ξάνθη, οι πετράδες από τα Ζαγοροχώρια παρέμεναν και συχνά μετακόμιζαν εδώ. Ανάλογα έπραξε και ο αρχιμάστορας Λάλας, όταν τελείωσε τις παραγγελίες κατασκευής και κράτησε για αυτόν την εκμετάλλευση του πανδοχείου Αβέρωφ. Έφερε στην αρχή την οικογένεια και αργότερα το υπόλοιπο σόι και τους εγκατέστησε στην Ξάνθη. Ασχολήθηκαν με την πολιτική (2ος δήμαρχος), το εμπόριο καπνού και τις οικοδομές. Διατήρησαν πολλές συνήθειες και χαρακτηριστικά της βλαχόφωνης φυλής. Την ώρα του φαγητού έτρωγαν πατροπαράδοτα πρώτα οι άνδρες και μετέπειτα οι εργάτες του συνεργείου. Τελευταίοι έτρωγαν οι γυναίκες και τα παιδιά. Όταν κάποιος από τους οικογενειάρχες πουλούσε τμήμα από το βιος, το αγόραζε συγγενής ώστε να παραμείνει η περιουσία στο σόι.

Το όνομα του Πανδοχείου δόθηκε προς τιμή του ευπατρίδη και μέγα ευεργέτη Αβέρωφ, που τόσα έκανε για το Μέτσοβο, την Ήπειρο και την χώρα του.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

χανι αβερωφ ξΑΝΘΗ

GPS:

41.138950119685504, 24.88865158877718

Γράψτε μια Αξιολόγηση

Τιμές
Τοποθεσία
Εξυπηρέτηση
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία