Η Ξάνθη έχει την “ευλογημένη προστασία” από τα δύο μοναστήρια της Παναγίας (Αρχαγγελιώτισσα και Καλαμούς). Η διαδρομή των μοναστηριών ξεκινά από την οδική έξοδο προς Κιμμέρια, περνά μπροστά από τις δύο μονές (1,5 χλμ η Αρχαγγελιώτισσα και ακόμη 2,5 η Καλαμού) και πραγματοποιεί έναν νοητό κύκλο εάν επιλέξτε για επιστροφή τον δρόμο προς Σταυρούπολη – Εχίνο. Οι μονές συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος κόσμου, που έρχονται να προσκυνήσουν και να τις επισκεφτούν.

Στην Παναγιά Αρχαγγελιώτισσα λειτουργεί και εκθεσιακό εκκλησιαστικό μουσείο. Έχει υπέροχη αυλή με πανοραμική θέα και μια ακόμη κρυμμένη δυτικότερα, με γρασίδι και νοικοκυρεμένους υπαίθριους χώρους. Υπάρχει αρχονταρίκι, ξενώνας και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός θρησκευτικός διάκοσμος εντός του ναού. Από την Αρχαγγελιώτισσα ξεκινά περιπατητικό μονοπάτι (του “Νερού”), που ανηφορίζει προς το πάρκο Κεραιών και την “Θηλιά”, ακολουθώντας το μικρό ρέμα. Η μονή πανηγυρίζει τον 15αύγουστο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στην είσοδο της Παναγίας Καλαμού θα βρείτε αντίστοιχα το τέλος του μονοπατιού που ξεκινά από το Σαμακώβ και τη γέφυρα του π. Κόσυνθου (2000μ). Το τμήμα του μονοπατιού που συνδέει τα δύο μοναστήρια ονομαζόταν απαλιότερα “ο δρόμος του παπά”, καθώς εξυπηρετούσε την επικοινωνία ανάμεσά τους. Στην αυλή υπάρχει άπλετος χώρος και στην είσοδο του ναού θα βρείτε πάντα λουκούμι για να γλυκάνετε την κούρασή σας

, μετά το προσκύνημα. Το μοναστήρι γιορτάζει στα 9μερα της Θεοτόκου, μετά τον 15 αύγουστο. Μια κρυμμένη γωνιά ομορφιάς θα βρείτε πίσω από τον δυτικό μαντρότοιχο, καθώς λίγα μέτρα παραπέρα υπάρχει το πετρόχτιστο ξωκκλήσι του Αι Γρηγόρη, στο φρύδι του γκρεμού.

Οι χωμάτινες ανηφοριές από το πλάτωμα του μοναστηριού Καλαμούς, οδηγούν σε περιπατητικές διαδρομές άθλησης βουνού και προτιμώνται από πολλούς Ξανθιώτες τα απογεύματα. Με λίγη αναζήτηση θα φτάσετε στην “Θηλιά” (3 χλμ) και στις Τουριστικές κατοικίες 9,16. Αν συνεχίσετε περισσότερο θα ανακαλύψετε τα πρώτα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

παναγια αρχαγγελιωτισσα ξανθη

GPS:

41.148363331528, 24.895071760461

Γράψτε μια Αξιολόγηση

Τιμές
Τοποθεσία
Εξυπηρέτηση
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία