Σίγουρα δεν θα δείτε…σημεία και τέρατα. Ανάλογα τι διάθεση έχετε και τι περιμένετε να συναντήσετε. Σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσετε το απόγευμα.

  • Περνάτε τον κόμβο Σταυρούπολης στο 8ο χλμ και ακολουθείτε ΒΑ πορεία προς Σμίνθη. Ο δρόμος περνά μέσα από την έδρα του δήμου και σας δίνει μια πρώτη άποψη για τα Πομακοχώρια. Δεν είναι η πλέον αντιπροσωπευτική, καθώς το κεφαλοχώρι της Σμίνθης έχει εξελιχθεί σε πολύβουη κωμόπολη, με ότι σύγχρονο επακόλουθο συνεπάγεται. Εδώ συσσωρεύεται το κέντρο της εμπορικής κίνησης. Οι περισσότερες προμήθειες γίνονται από την Σμίνθη, καθώς υπάρχουν όλα τα βασικά καταστήματα.
  • Δυσκολόβρετα τα παραδοσιακά στοιχεία της Πομάκικης κουλτούρας -προς χάρην του πολιτισμού – που για να τα δείτε θα πρέπει να συνεχίστε στην Μύκη. Εδώ οι εικόνες έχουν περισσότερο χρώμα και διαπολιτισμικό στοιχείο. Παραδοσιακές φορεσιές από άντρες και γυναίκες, ρυθμοί χαλαρότεροι και γεύσεις από την ιδιαίτερη κουζίνα τους. Το ποτάμι περνά μέσα από το χωριό και δίνει ζωή.
  • Η φύση ομορφαίνει ακόμη περισσότερο στην συνέχεια προς Γλαύκη. Κεφαλοχώρι με ζωντάνια και νεαρούς. Τα σπίτια άναρχα σφιχταγκαλιασμένα κι οι δρόμοι στενοί και δύσβατοι. Η αποζημίωση έρχεται ακολουθώντας την διαδρομή προς την διπλανή Πάχνη, περνώντας από τον αυχένα του βουνού και έχοντας πανοραμικές εικόνες. Οι ντόπιοι της Πάχνης φημίζονται ως οι πιο ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι στα Πομακοχώρια και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε περπατώντας στα ενδότερα.
  • Για να μην γυρνάτε πίσω από την ίδια διαδρομή, αξίζει να συνεχίστε προς Κοτύλη και από εκεί στο ομορφότερο Δημάριο απολαμβάνοντας το ωραιότερο οδικό κομμάτι της περιοχής. Το σκηνικό περιέχει ποτάμια, λιβάδια και τοπία πανέμορφα.
  • Στην επιστροφή προς Μελίβια και Εχίνο ψάξτε για τα ιδιόμορφα σιδερένια τροχήλατα καροτσάκια που μεταφέρουν ανθρώπους πάνω από το ποτάμι, προκειμένου να μεταβούν στα μικρά καπνοχώραφα που διαθέτουν στην άλλη μεριά, καθώς είναι οδικά απροσπέλαστη. Στον Εχίνο θα φωτογραφίστε την αρχιτεκτονική και πολλά από τα τζαμιά του χωριού, που είναι όμορφο και αμφιθεατρικό… μόνο από μακριά.
  • Εάν δεν κουραστήκατε από τα πολλά χλμ και τις στροφές μπορείτε να τερματίστε στις Σάτρες, ακολουθώντας την πανέμορφη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι. Υπάρχει και η επιλογή προς Μέδουσα και την Κοτάνη όπου λειτουργεί η ομώνυμη ταβέρνα – ορόσημο του Τζεμίλ με ξεχωριστές γεύσεις και ανάλογο ιδιωτικό μουσείο Πομάκικης κουλτούρας.

Σε κάθε περίπτωση θα φύγετε έχοντας αποκτήσει μοναδικές εμπειρίες από τα Πομακοχώρια Ξάνθης, σε ένα κόσμο που δεν θα ξανασυναντήστε αλλού…

 

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

σΜΊΝΘΗ

GPS:

41.228836806898, 24.879561719296

Γράψτε μια Αξιολόγηση

Τιμές
Τοποθεσία
Εξυπηρέτηση
Υπηρεσίες
Φαγητό
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία